150 éves az Országos Erdészeti Egyesület

Az Országházban ünnepelte alapításának napra pontosan 150 éves évfordulóját az Országos Erdészeti Egyesület. 1866. december 9-én 43 erdész és erdőtulajdonos indította útjára az azóta megszakítás nélkül működő egyesületet, melynek tagsága másfél évszázad múlva a Felsőházi teremben gyűlt össze az évfordulót ünneplő jubileumi év programsorozatának zárására.

oee1_2016

A Jubileumi Évet hivatalosan lezáró ünnepi eseményen megjelent több száz erdész kollégát, a tagtársakat, a meghívott közméltóságokat, az ágazat szakmai vezetőit, a vendégeket Lomniczi Gergely az OEE főtitkára köszöntötte.

Zambó Péter elnök ünnepi beszédében visszaemlékezett az elmúlt időszak eseményeire, köztük az ezer szakember részvételével megtartott erdélyi vándorgyűlésre. A jövő feladataival kapcsolatban a környezeti nevelésben és a fenntarthatóságra nevelésben, valamint az erdészképzés támogatásában szükséges tevékenységeket hangsúlyozta.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országos Erdészeti Egyesület nemzetpolitikai jelentőségét emelte ki, és méltatta azt a mértéktartást, amellyel a szervezet alapítása óta megtalálta a középutat az ipari lobbik és a túlzott természetvédelem szélsőségei között.

Dr. Oroszi Sándor erdészettörténész rövid előadásban elevenítette fel az Egyesület történetét, kiemelve azokat az egykori elnököket (mint például Bánffy Dezsőt vagy Waldbott Kelement), akik személyükben a parlamenti helyszínhez is kötik az erdészek közösségét.

Az ünnepséget Sebestyén Márta Kossuth-díjas művész előadása színesítette, aki Szabó Zoltán népzenész kíséretében a mátrai erdőktől a marosszéki kerek erdőig gyűjtötte össze a népdalokat. A Magyar Vadászkamara Kürt Együttese játékával az erdei hangulat megidézéséhez járult hozzá.

oee2_2016

A rendezvényen vehette át Brojnás László erdőmérnök a NÉBIH által adományozott „Szakszerű erdőgazdálkodásért” díjat. Átadták emellett a 2016-ban minősítést szerzett erdészeti erdei iskolák oklevelét, így az Északerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Kaszó Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., a Vértesi Erdő Zrt. és a Zalaerdő Zrt. intézményeivel 34-re bővült a minősített erdészeti erdei iskolák száma.

Forrás: oee.hu

Karácsonyi albumok

A kép 2013-ban készült, 1 évvel az Angyali szó zengedez című album megjelenése után. Azóta számtalan helyen csendültek fel az örök dalok, kicsiket és nagyokat megörvendeztetve. Akinek kedve támadt máris meghallgatni néhány dallamot, megteheti a kép alatt! Az albumok ma már több webáruházban elérhetők.

xmas2017

Megújultunk!

Földön, vízen, égen – de leginkább a honlapunkon és a Facebookon! Reméljük, mindenki örömét leli a megújult külsőnkben és a sok-sok új funkcióban. Fel sem tudnánk sorolni, mennyi minden változott, de azért néhány hasznos dolgot mégis megemlítenénk:

Közvetlen Facebook kapcsolat: A főmenüből egyetlen kattintással a hivatalos Facebook oldalon landolhatunk.

marta_newfb_inmotion

Archívum: A keresési funkciót kiegészítendő a jobb oldali sávban található egy legördülő menü, ahonnan időrend szerint (év / hónap alapján) visszakereshetők régebbi írásaink.

Események: A főoldal jobb oldali sávjában látható naptárlapok fölé navigálva azonnal láthatjuk az események részleteit. Több információra van szüksége? Kattintson az esemény szövegére. Jegyet szeretne venni? Amennyiben a szervező biztosít online jegyvásárlást, a részletes oldalról egyetlen kattintással célba ér! Szeretné, ha az esemény a Google naptárjába is bekerülne? Szintén csak egyetlen kattintás!

Galéria: Nehézkes volt korábban a képek nézegetése? Válassza ki a megfelelő almenüből a keresett tematikus albumot: a fényképek kicsinyített verziói azonnal megjelennek. Bármelyik képre kattintva előugrik a teljes nagyságú kép, a nézegetőben pedig előre és hátra is lapozhat.

Néhány oldal még szerkesztés alatt áll, így kisebb hibák még előfordulhatnak. Igyekszünk mindent minhamarabb a helyére tenni, hogy gond nélkül élvezhesse új oldalunkat. Köszönjük, hogy ellátogatott hozzánk!

Csodálatos zene csak tiszta forrásból

A Szent László Napok csütörtöki hivatalos megnyitórendezvényén a váradi színházban fellépett a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus, valamint Sebestyén Márta és zenekara. Az UNESCO-díjas népdalénekes az Üdvözlégy, Szent László király! című műsorát hozta el városunkba.

sztlaszlo2

A rendezvénysorozatot megnyitóbeszédek felvezetése, illetve feloldásaképpen a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus teremtett az ünnephez méltó, emelkedett hangulatot. Szabó Soma karnagy vezetésével többek között Kodály-feldolgozásokat, tréfás gyermekjátékokat adtak elő.

A muzsika kapocs

A kissé hosszúra nyúlt hivatalos protokollrész után kezdődött Sebestyén Mártának és zenésztársainak a koncertje. A Kossuth-, Liszt Ferenc- és UNESCO-díjas népdalénekes az Üdvözlégy, Szent László király! című műsorát hozta el Váradra, amelyben zenésztársai Andrejszki Judit régizenei előadóművész, valamint Havasréti Pál (tekerőlant, bőgő) és Caius Hera (lant, teorba, barokk gitár) voltak. A zenei folyamatot a régizene és a népzene hullámzása vitte előre, minden zenei blokkban mintegy párbeszédet folytatott Andrejszki Judit és Caius Hera régizenei kettőse és a Sebestyén Márta, valamint Havasréti Pál alkotta népzenei szekció. Ahogy azt maga Sebestyén Márta megfogalmazta a műsor egyik átkötő szövegében, a zenében nem szükséges közös emberi nyelvet beszélni, hiszen a muzsika önmagában is elegendő kapocs az emberek között, csak az a fontos, hogy találják meg a szép, tiszta hangot. A csütörtök esti fellépés is igazolta ezt a megállapítást, hiszen a művészek ámulatba ejtő tisztasággal szólaltatták meg a kompozíciókat, ismét értelmet adva a manapság már-már feledésre ítélt harmónia fogalmának. A művészek kimagasló zenei tudását sokoldalúságuk is bizonyította: Andrejszki Judit alkalomadtán egyszerre dobolt, csembalózott és énekelt, és Sebestyén Márta is többször a nyakába akasztotta a dobot, vagy éppen furulyázott, amikor egy-egy dal hangszerelése ezt előírta.

Művész a békéért

A koncert másik nagy erénye magának az összeállításnak a változatossága volt: felsorolni is szinte lehetetlen, mennyiféle zenei korszakból, mennyiféle stílusú, típusú kompozíciót szólaltattak meg a művészek abban a közel két órában, ami sokkal gyorsabban elrepült, mint az azt megelőző, beszédekkel telezsúfolt másfél órás felvezető. A teljesség igénye nélkül: hallhatott a közönség bizánci liturgikus éneket, ibériai Szent Erzsébet kultikus éneket, Szent Lászlót dicsőítő éneket, görög népéneket, részletet a Carmina Buranából, pünkösdi és húsvéti zenei összeállítást stb., stb. És mindehhez hozzáadódik Sebestyén Márta közvetlen személyisége, humora, békét árasztó színpadi jelenléte. Koncert közben arra gondoltam, hogy nem véletlenül kapta meg Sebestyén Márta az UNESCO Művész a békéért nevű díját, hiszen az ő előadását hallgatva, legalább a koncert ideje alatt valóban jobbá válik az ember.

Forrás: Erdély Online, írta: Pap István