A Magyar Érdemrend középkeresztje Lady Valerie Soltinak

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vette át Lady Valerie Solti múlt hét szombaton a Parlament Munkácsy-termében.

 Lady Valerie Solti néhai férje, Solti György világhírű karmester szellemi hagyatékának ápolásáért, a magyar kultúra és a magyar tehetségek támogatásáért kapta az elismerést.

Solti György élete és munkássága a magyar kultúra értékeit öregbítette a nagyvilágban. A huszadik század nagy igazságtalansága, hogy miközben munkája minden percével a hazájának szerzett elismerést, életének nagy részét mégis szülőföldjétől távol kellett töltenie. Hamvait hazahozták, síremlékén csak annyit áll: „Hazatért” – hangsúlyozta a kormányfő a kitüntetés átadásakor.

 A kitüntetés átadásánál a magyar művészek, például Szabó István filmrendező, Ránki Dezső, Klukon Edit és Vásáry Tamás zongoraművész, Rost Andrea és Marton Éva, valamint Sebestyén Márta mellett Jeremy Irons brit színész is gratulált, és köszöntötték Lady Valerie Soltit azok a barátok, a Solti Alapítvány támogatói, akik Budapestre elkísérték.

Solti György (nemzetközileg Sir Georg Solti néven ismert; Budapest, 1912. október 21. – Antibes, 1997. szeptember 5.) karmester, zongoraművész.

Zeneakadémiai tanulmányait zongora és zeneszerzés szakon 1927–1931 között végezte, majd 1932-től a budapesti Operaház korrepetitora volt. 1936-ban Salzburgban az Ünnepi Játékokon Arturo Toscanini asszisztenseként dolgozott. Először 1938-ban állt zenekar élére: Mozart Figaro házassága című operáját vezényelte. Zsidó származása miatt emigrálnia kellett: 1939–1945 között Svájcban élt. 1942-ben elnyerte a genfi zongoraverseny első díját, és ezzel megalapozta ismertségét. A második világháború után ismerősei a Bajor Állami Opera főzeneigazgatói tisztségéhez segítették. 1952-ben a frankfurti opera főzeneigazgatója lett, majd 1959-ben a londoni Royal Opera House alkalmazta. Újjászervezte és a világ legjobb operaházai közé emelte a londoni társulatot. 1969-től a Chicagói Szimfonikus Zenekar igazgatója volt, itt a szokásos opera repertoár mellett szimfonikus műveket is vezényelhetett. 1971-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója, 1979-től a Berlini, 1985-től pedig a Londoni Szimfonikusok főzeneigazgatójaként dolgozott.

Kiváló hanglemez-dirigensként tartják számon; külön tehetsége volt a stúdiómunkához. Számtalan lemeze közül kiemelkedik Richard Wagner Ring ciklusának teljes felvétele a Bécsi Filharmonikusok élén. 31 Grammy-díjat kapott, európai és amerikai egyetemek avatták díszdoktorrá, az angol királynő pedig lovaggá ütötte.

Hatalmas repertoárja volt, és ennek részeként világszerte fáradhatatlanul propagálta magyar szerzők – Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Weiner Leó – műveit. Élete utolsó lemezét is magyar komponisták műveiből állította össze.

Egy dél-franciaországi fürdőhelyen hunyt el; hamvait kérésére a budapesti Farkasréti temetőben, Bartók Béla sírja mellett helyezték örök nyugalomra.

Forrás: metropol.hu (MTI), Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!