Világklasszisok az uppsalai Népzenei Gálán

Uppsala_2013

Amikor a Vasen svéd népzenei együttes színpadra állt azokkal a zenei kiválóságokkal, akikkel a különböző turnéikon játszott, az uppsalai Népzenei Gála csakis a legmagasabb színvonalat nyújthatta – mint maga Andreas Jakobsson.

A Vasen hozzájárulása a svéd népzenei hagyományok megőrzéséhez egyedülálló. Amellett, hogy saját szerzeményeikkel talán a műfaj legjelentősebb képviselői a nagyvilág színpadán, felülmúlhatatlan képességgel rendelkeznek ahhoz, hogy egyszerű eszközökkel varázslatot teremtsenek a feldolgozásaik által is. Erőteljes intrókkal, egyedi tempóval, vagy éppen körmönfont zenei átkötésekkel értelmezték újra az előadott műveket.

Amellett, hogy soha nem adják fel svéd zenei örökségüket, a figyelmes hallgató felfedezheti a klezmertől az ír népzenén keresztül az amerikai folk hatását is. Mint ahogy talán a külföldi elemek megjelenése nélkülözhetetlen része is a zenei identitás megőrzésének és megerősítésének. Ezen az estén a polkák és az indulók egyszerre tűntek vadonatújnak és ugyanakkor időtlennek.

Martin Hayes és Dennis Cahill, akik a The Dubliners stílusában képviselték a népzenei és „pub music” hagyományokat, kifinomultsággal és egyedi komplexitással vonultatták fel ír népzenei repertoárjukat. A szombat esti gálát egy egyedi hangszerrel nyitották, amely igazán ámulatba ejtő, amikor megszólal – mindezt anélkül tették, hogy kockára tették volna a tipikus ír „swing” tiszta varázslatát.

Az est egyik legerőteljesebb momentuma volt, amikor a Vasen együtt játszott Martin Hayes-szel és Dennis Cahillel, egyedi módon keverve a svéd és az ír népzenét anélkül, hogy egyetlen ütemet is hibáztak volna. A másik felülmúlhatatlan pillanata az volt a Gálának, amikor Sebestyén Márta és kísérő zenekara vette át a színpadot: a melankólikus, panaszos dallamokat néhol intenzív zenei részek törték át, amelyek aztán ismét visszafogottabb magasságok felé szárnyaltak.

A Gála vége különösen említésre méltó, amikor minden zenész egyszerre állt a színpadon. A záró hangok egyedi módon ötvözték a magyar, ír, és svéd népzenét: mindannyian úgy játszottak, mintha otthon lettek volna.

Forrás: UNT.SE cikke alapján

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!