Lőrincrévi Bál: újrahangolva

Új helyszínen került megrendezésre idén a Lőrincrévi Bál, Pécel legnagyobb hagyománnyal bíró kulturális rendezvénye. Különleges színfoltja ez a bál a péceli kultúrának.

karsaizsKarsai Zsigmond 1943-ban egy eredeti népi kultúráját vesztett faluba, pontosabban először egy ma már nem létező péceli tanyára, Locsodpusztára költözött az erdélyi Lőrincrévéről, a bál névadó falujából. Zsiga bácsi a kezdetektől tanította Pécelen is a lőrincrévi táncokat, zenét. Hamar felfigyelt a fiatal festőművészre a néptáncos szakma is. Egy lőrincrévei tánckompozícióját látta Szentpál Olga, a Színművészeti Főiskola tánccsoportjának vezetője. S miközben a Képzőművészeti Főiskolán tanult, a Színművészeti Főiskolán táncot tanított. Többek között Rábai Miklósnak is ő tanította meg a hamisítatlan erdélyi pontozót. 1961-ben elnyerte a népművészet mestere címet. Szinte végtelenül sok, nyolcszáz népdalt énekelt el a Magyar Tudományos Akadémia számára. A magyar folklór egyik doyenje, Martin György minden idők legjobb népművészei között emlegette. Ő volt az, aki megálmodta és megszervezte barátaival Pécelen az első Lőrincrévi Bált, és aztán sorra a többit. Nyolcvan évesen még színpadon táncolt, a harmincadik bált 2011-ben kilencven évesen még megélte. Pécel hagyománya ebben a harminc évben lett a lőrincrévi tánc és muzsika.

A bálnak rangot adott Zsiga bácsi baráti köre: Lázár Ervin, Halmos Béla, Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Tímár Sándor és a többiek. A sok péceli és a sok vendég, aki a harminc év alatt megfordult itt, a bált nemcsak táncos, hanem rangos polgári, értelmiségi találkozóhellyé is tette. A házigazda Karsainé Sáfrány Magdolna maga is képzőművész. A bált Szőllősi Ferenc Attila polgármester úr nyitotta meg a gyerektáncház után. A bál díszvendége volt a Diószénben született Prima Primissima díjas moldvai csángó énekes és keramikus Petrás Mária. Sebő Ferenc Zsiga bácsiéhoz hasonló memóriával és vetített előadásával idézte fel Zsiga bácsival közös élményeit. A lőrincrévi muzsikát Magyarországon talán a legjobban játszó Mihó Attila és zenekara szolgáltatta a táncolóknak. Szente Janó végigtanította az estét, azoknak is örömöt szerezve, akik most ismerkedtek a lőrincrévi táncokkal. Virtuóz pontozót táncolt Csatai László Csidu, a Lőrincrévi bálok elmaradhatatlan táncmestere, együtt ifj. Teszáry Miklóssal és Kiss Istvánnal, aki Lőrincréve szomszéd falujából, Magyarlapádról épp Maglódra költözött. Éppúgy, mint régen, most is jöttek péceliek, régi bálozók és újak, jöttek vendégek sokfelől, jöttek barátok és táncosok. Ami a legfontosabb: jött sok fiatal és sok szülő gyerekestül.

Forrás: pecelinfo.hu / részletek Malárik Attila írásából (a teljes cikk itt olvasható)

error: Content is protected !!