Felejthetetlen koncert a Szent István Bazilikában

A Szent Efrém Férfikar egyházzenei koncertsorozatának keretében, az UNESCO „Béke Művésze” díjjal kitüntetett Sebestyén Márta vendégszereplésével április 15-én felejthetetlen előadásra került sor a zsúfolásig megtelt Szent István Bazilikában. A koncert különleges spirituális légkört varázsolt a történelmi jelentőségű falak közé, amelyet a nagyérdemű közönség kitörő tetszésnyilvánítása is visszaigazolt.

A húsvéti program sok száz év bizánci rítusú zenei emlékeiből állt össze: egy 14. századi mester  – akit Nikola, a szerb néven tart számon a bizánci zenetörténet – misztikus Kerub himnuszától mai kortárs szerzők (Sáry László, R. Twardowski, L. Dichko) szerzeményeiig; az egyetlen magyarországi görög katolikus kottás kézirat, az ún. sajópálfalai irmologion dicsérő zsoltárától a nagy orosz zsenik (Glinka, Csajkovszkij, Csesznokov) műveiig. A Balkán és a Kárpát-medence vallásos népeinek zenei kincsei igazi csemegét kínáltak a keleti kultúra iránt nyitott zenekedvelők számára.

A fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Szent Efrém Férfikar „Orientale lumen” koncertsorozata 2011. december 19. és 2012. június 3. között kerül megrendezésre. A sorozat műsora a keleti kereszténység egyházi zenéjét mutatja be rangos vendégművészek közreműködésével. A fellépések időpontjai a Julián naptár szerinti nagyobb ünnepekhez kötődnek, mint Szent Miklós ünnepe, karácsony, húsvét, és pünkösd.

[plulz_social_like]

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!