Angyali szó zengedez

„Más Győrben a levegő, mint Budapesten, ott sokkal több feszültség rezeg a levegőben, szeretek itt lenni” – kezdte a beszélgetést Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekesnő, aki többedmagával érkezik Angyali szó zengedez című lemezbemutató koncertjére december 13-án a Richter Terembe.

Jól sejtem, hogy mivel Andrejszki Judit énekesnő is érkezik önnel, a régi korok zenéi keverednek a koncerten népdalokkal?

A népdalok is a régi korok lenyomatai, máig gyönyörű emberi tartalmakat, üzeneteket hordoznak. Számomra ezek kortalanul szépek és fontosak. Nagy öröm, amikor egy műfajilag máshová sorolható művésszel ugyanazt tudjuk hangsúlyozni és képviselni. Judit úgy szólaltatja meg a barokk énekeket, ahogy én is elképzelem. Mások általában túláriázzák ezeket, emiatt sokan megriadnak a régi zene szótól. Unalmasnak gondolják. Pedig nagyon elevenen és szépen lehet elő- adni. Egyszerre szólal meg a műsorban a barokk theorba és gitár, csembaló, tekerőlant, furulyák és a bőgő. A két világ ötvözete nagyon emberi és szép módon hallható majd.

Advent derekán érkezik Győrbe. Gyakran emlegeti gyerekkorát, hogy emlékszik vissza az akkori karácsonyokra?

Legtöbbünknek a gyerekkori élményei a legmarkánsabbak, kisgyerekként maximálisan élvezzük a család által megteremtett hópiheszerű, mesebeli hangulatot. Később már a saját gyerekünknek próbáljuk létrehozni az áhítatot és szépséget, ami nélkül a karácsonynak nincs értelme. De a bóvliárusok, a kacatok és a hangzavar sokat lerombolnak ebből. Én nem megyek ilyen közegbe, máshogyan készülök.

Például egy szép koncerttel, kulturális élménnyel ajándékozom meg a családot és magamat. Minél több időt töltünk otthon is, beszélgetünk, énekelünk. Az apró kicsi részletekre, a bensőségességre kell odafigyelni, muszáj, hogy elszakadjunk a külső, zavaró hatásoktól. Mindent eláraszt a vásári hangzavar, az álságos mosolyok, minden mű. Egyre több barátom nem enged tévéadást a lakásába, mert maga szeretné a gyerekének a lehetőséget megadni, hogy olyan mesét, filmet lásson, aminek az értékeiben bízhatunk, hihetünk. Érdemes szép zenékkel is töltekezni. Törekszem arra, hogy a koncertek mellett legyenek napok, amikor csak a családdal vagyok. Ahogy megy az idő, elmennek a szeretteink. Nagyon kell figyelni és örülni a még élő idősebb családtagoknak, mert egyszer nem lesznek velünk. Nagyanyám jut eszembe, hogy milyen jó is volt, mikor szenteste csengetett és mondta, hogy „oda kő nézni, begyütt az angyal”. Nálunk mindig a nagyothalló nagyanyám hallotta meg legelőször, hogy „begyütt az angyal”. Csilingelt, felgyújtottuk a villanyt, és ott volt a karácsonyfa.

Megható erre visszagondolnom. Öcsémmel igyekeztünk, hogy mi is hozzájárulhassunk az ünnephez. Titokban a hittantanárnő papír ingecskéket készített nekünk, amin egy-egy lyukacskát fel lehetett hajtani, mikor jót cselekedtünk. Állandóan azt néztük, hogy mikor cselekedhetünk már valami jót, hogy mind a 24 füllentyű meglegyen karácsony estére. Mi azt adtuk a szüleinknek, hogy jók voltunk. Pénz nélkül is lehetett szép karácsonyokban részünk. Szeretném üzenni mindenkinek, hogy a kétségbeesett igyekezetet, egymás túllicitálását, keserves ajándékvásárlást függesszék fel. Nagyon sok szépet ki lehet találni anélkül is.

Forrás: gyorplusz.hu / Írta: Zoljánszky Alexandra / Fotó: O. Jakócs Péter

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!