Orgonaszentelés és hangverseny

Badacsonytomaj – Uniós pályázati támogatással új digitális orgonát vásárolhatott a badacsonytomaji plébánia. A hangszert a hétvégén szentelte fel a bazalttemplomban Földi István esperes, Rákász Gergely orgonam”vész közrem”ködése mellett.

A templom orgonája 1942-ben készült és tulajdonképpen soha nem készült el teljesen, mivel az úgynevezett redőnymű nem épült meg. 2007-ben felújították, hogy használható legyen, ám már akkor látszott, hogy ez az orgona tovább nem bővíthető. A pneumatikus rendszer elavult, így a hosszú távú megoldás csakis az új orgona lehetett. A helyi Kolping család egyesület, felkarolva az ügyet, jótékonysági esteket kezdett szervezni, amelyhez több neves művészt – Eperjes Károlyt, Mécs Károlyt, Konthur Máriát, Blaskó Pétert, Faragó Laurát, Kubik Annát, Oberfrank Pált, Pitti Katalint, Sebestyén Mártát, Papp Jánost és a Szent Efrém férfikart – sikerült megnyerni.

organ

A jótékonysági estek nagy sikert arattak, és össze is jött mintegy kétmillió forint. Ekkor került a látótérbe egy pályázati lehet!ség, amellyel sikerült beszerezni a Content 346/R típusú koncert orgonát, 5 millió 938 ezer forintért. Közben Zentai István kántor az interneten rátalált Rákász Gergely orgonaművészre, aki a szentelő szentmise után ingyenes orgonakoncertet adott. A zsúfolásig megtelt híres bazalttemplomban felcsendült többek között Bach G-dúr preludiuma és Fúgája, Verditől a Nabucco, Schuberttől az Ave Maria. Rákász Gergely orgonaművész az est befejezéseként elmondta, bízik benne, hogy még sok koncertet adnak a most felszentelt orgonán. A hálás közönség állva tapsolta meg a művészt, aki ráadásként Ravel Bolero című művével köszönt el.

Forrás: veol.hu, írta: Szijártó János

error: Content is protected !!