Eszterházi Vigasságok

Tavasztól őszig csaknem száztíz fellépő ötven hangversenyével várja vendégeit a fertődi Esterházy-kastélyban immár harmadszor megrendezett koncertsorozat, az Eszterházi Vigasságok – hangzott el a programokat felvezető budapesti sajtótájékoztatón.

ehkastely

A nemrég véget ért húsvéti fesztivál után legközelebb pünkösdkor csendülnek fel a kastélykoncertek, majd nyáron a Filharmónia Magyarország által szervezett Régi Zenei Napok és több Haydnnak szentelt fesztivál – a Budapesti Vonósok XXI. Haydn Fesztiválja, a Haydn Meets Jazz, az augusztus második felében megrendezett Haydn-fesztivál és a kora szeptemberi VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztivál – után egy őszi fesztivállal zárul a sorozat október végén.

A tizenöt hét fellépői között olyan visszatérő vendégek mellett, mint a Vashegyi György által vezetett Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, valamint Kalló Zsolt együttese, a Capella Savaria, olyan kiválóságok vannak, mint a Muzsikás Együttes, amely a Mendelssohn Kamarazenekarral fedezi fel Haydn és a cigányzene kapcsolatát, illetve a Budapesti Fesztiválzenekar, amely korhű hangszereken előadott Bach-koncerttel készül.

A Rácz Márton művészeti vezetésével zajló Vigasságokon a hazai muzsikusok közül fellép Várdai István, Sebestyén Márta, Rohmann Ditta, Fassang László (fortepianón és csembalón), Snétberger Ferenc és Tony Lakatos is – utóbbiak zenésztársaikkal Haydn és a dzsessz kapcsolatát járják körül. A 31. Régi Zenei Napokra a historikus előadásmód olyan nemzetközi hírű mesterei érkeznek Eszterházára, mint Barthold Kuijken és Malcolm Bilson, a VIII. Haydn Vonósnégyes-fesztiválon pedig a Zehetmair Quartet és a Badke Quartet is muzsikál.

A Haydn-terem mellett a legtöbb koncertnek otthont adó, felújított Marionettszínházban mutatják be Mundruczó Kornél Téli utazás-értelmezését is az őszi fesztiválon: Schubert klasszikus dalciklusát Hans Zender átdolgozásában játssza a Hámori Máté vezényelte Óbudai Danubia Zenekar, miközben a háttérben a rendező képei pörögnek kommentárképpen; az esten Szemenyei János színművész is közreműködik.

Bardi Terézia Anna, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgató-helyettese és tudományos igazgatója szerint az Eszterházi Vigasságok kiemelt célja a már ismert előadók mellett a fiatal tehetségek bemutatása, különösen pedig a fiatalok összehozása a „nagy generációval” egy-egy koncertre. Utóbbira jó példa Devich Gergely ifjú csellóművész fellépése a Liszt Ferenc Kamarazenekarral az őszi fesztiválon.

A kastéllyal kapcsolatos állami feladatok koordinálásával megbízott L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta: a kormány idén 250 millió forinttal támogatja a fesztiválsorozatot. Hangsúlyozta, hogy a kabinet kiemelt fontossággal kezeli a fertődi kastély és a Fertő tó egész környékének megújítását, számos fejlesztés van folyamatban. Kiemelte, hogy egy-másfél hónap múlva megkezdődhet a kastély nyugati szárnyának felújítása, amelynek lezárultával – a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban – itt helyezik el az Esterházy-kincseket bemutató kiállítást. „A kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy az Esterházy-kincseket Eszterházán kell bemutatni” – hangsúlyozta.

A felújítással járó munkálatok jól szeparálhatók, így a remények szerint nem fogják visszavetni a kastély látogatottságát – tette hozzá.

L. Simon László elmondása szerint tavaly mintegy hetvenezer látogató kereste fel a kastélyt – ennyien váltottak belépőt a múzeumba –, ami húszszázalékos növekedést jelent 2013-hoz képest. Úgy véli, ez azt mutatja, hogy helyes döntés volt az önálló Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont létrehozása. Az idei Eszterházi Vigasságokon körülbelül tízezer további látogatóval számolnak, így a tavalyi számok alapján idén legalább nyolcvanezres látogatottság várható összesen – mondta.

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója egyebek között azt emelte ki, hogy az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozatot a környező települések bevonásával rendezik meg.

Esterházy Antal galántai herceg a fejlesztések közül a mintegy ezer rózsafajt felölelő rózsakert közeljövőben lezáruló felújítását emelte ki. Hozzátette: reméli, hogy egyszer az egykori operaház is újra megnyílhat a kastélyban.

Forrás: mno.hu

error: Content is protected !!