Régizene fesztivál francia hangulatban

Francia hangulatban telik majd a régizene fesztivál március elején: egy hangverseny erejéig visszatérhetünk a Napkirály udvarába, de a francia reneszánsz és barokk könnyedebb darabjait is meghallgathatjuk.

A király zenéje

„Zenészként mindenképpen sokkal jobb dolgom van ma, mint lett volna akkoriban” – válaszolta arra a kérdésre, vajon szívesen élt volna-e XIV. Lajos udvarában, a francia Le Poème Harmonique együttes vezetője, Vincent Dumestre. A Napkirály korában keletkezett zenét azonban annyira csodálja, hogy a munkáját jórészt ennek szenteli. A világhírű régizenei hangszeres együttes koncertjének fő műsorszámait két, ebből az időszakból származó darab alkotja majd, Charpentier, illetve Lully Te Deuma. A Le Poème Harmonique előadásai mindig különlegesek, mert rendhagyó módon közelítik meg a zene és a színház kapcsolatát: a francia barokk színjátszás hagyományainak megfelelően kombinálják a zenét és a többi művészeti ágat, köztük a mozgást. „Miközben a régi korokra jellemző körülmények között próbálunk meg dolgozni, és megmutatni a közönségnek, milyen lehetett akkoriban egy előadás, valami újat hozunk létre” – fogalmazott a művész.

Regi1

Francia ajánlással

A franciásra hangolt fesztiválon Bach első látásra kakukktojásnak tűnhet, ám, ahogy Vincent Dumestre fogalmaz, Bach nemcsak német, hanem bármilyen – olasz, angol, francia – stílusban is tudott zenét írni. A Capella Savaria március 3-i hangversenyén a zeneszerző Brandenburgi versenyeit adja elő, amelyeknek címét és ajánlását franciául fogalmazta meg a komponista. Bár nem a fesztivál részeként, de néhány héttel később a barokk egy másik kiemelkedő darabja szólal meg az együttes húsvéti koncertjén, Händel Brockes-passiója. A Hungarotonnál 30 éve jelent meg a mű felvétele, amely számos díjat nyert, világsiker lett, ezzel a felvétellel került be talán először a magyar régizene a nagyvilág kulturális fősodrába. A zenekar ugyanaz, a mű ugyanaz, egyedül a karmester lesz más: Howard Arman.

regi2

Barokk könnyűzene

Régi komolyzene után régi könnyűzene: március 6-án a francia reneszánsz és barokk kevésbé ismert oldalát mutatja be világzenei felhangokkal Sebestyén Márta, Andrejszki Judit, Miquèu és Baltazar Montanaro, és számos kiváló magyar kollégájuk. A Csalogány – Rossignol címet viselő esten a francia barokk zene melletta a francia népi hangzásvilág és a magyar népzene találkozásának lehetünk fültanúi. „Gyönyörűen összesimul a népzene rusztikus volta, hús-vér előadásmódja a reneszánsz nem kevésbé vérbő és örömteli dalaival” – fogalmaz Sebestyén Márta, aki fontosnak tartja, hogy a hallgató számára ne elvont zeneként jelenjenek meg ezeknek a korszakoknak és stílusoknak a művei, hanem egyértelmű legyen népi kötődésük. „Próbáljuk közel hozni a műveket a mai közönséghez, napjainkban is élvezhető formában, személyes kommentárokkal, közvetlen stílusban” – mondja az izgalmas improvizációkat is ígérő műsorról a Kossuth-díjas énekes.

DSC_7613

Sebestyén Márta: Csalogány – Rossignol, március 6., 19.00, MÜPA, Fesztiválszínház

Forrás: ellemagazin.hu, Mörk Leonóra

error: Content is protected !!