Sebestyén Márta szeretne egyszer fellépőként visszatérni

Sebestyén Márta ismert és méltán elismert népdalénekes volt az Almásy-kastély vendége. Saját bevallása szerint régóta jár Gyulára fellépő művészként, azonban ritkán adatik meg számára az a lehetőség, hogy magáncélból meg tudjon szökni egy picit.

13767197_1082229838538093_1665228432500463075_o

Hozzáteszi, ez most sikerült, néhány napos vakációját tölti a városban, s mint mondja, mindenképpen szerette volna megtekinteni a kastélyt.

– Csodálatos a kivitelezés, az elképzelés, a koncepció pedig mintaszerű – nyilatkozott elfogódottan első benyomásairól, gondolatairól, kiemelve, ilyen jellegű helyen eddig még nem járt, pedig a világ számos pontján megfordult már. Sebestyén Márta igazi kulturális nagykövete hazánknak, születésétől fogva a zene, a népzene bűvöletében él.

Azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már-már feledésbe merült népdalhagyományt. Alig van olyan ország a világban, ahol ne képviselte volna a magyar kultúrát. Énekelt már a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait.

Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: Az év énekesnője (1984), Liszt Ferenc-díj (1991), Kossuth-díj (1999), Prima Primissima-díj (2003), Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal tüntették ki. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.

A tárlatról szólva aláhúzza, nagyon közel tudja hozni a történelmet a mai emberhez, kicsikhez és nagyokhoz egyaránt. Az itt látható momentumok, életképek révén megelevenednek a kor szokásai, így még a gyermekek is jobban bele tudják élni magukat az adott kor jellemzőibe, ami által jobban rögzül – teszi hozzá.

– Meghatóan gyönyörű ez a fajta minőségi kivitelezés, akár a parkot, az épületet, a külső vagy éppen a belső tereket is vesszük – mondja, hozzátéve: bámulatosnak tartja a megvalósítást, le van nyűgözve.

Egyébiránt meglehetősen kritikusnak tartja önmagát, hiszen nem kedveli a fél- vagy éppen látszatmegoldásokat, éppen ezért különleges dicséretnek számít a megállapítása: „itt még az utolsó villanykapcsoló és küszöb is a helyén van”. A megújult épületegyüttest mindenkinek szeretettel ajánlja, az év minden szakában nagy élményt jelenthet.

Aláhúzza, külföldi barátainak is javasolni fogja, bátran meri ajánlani. Tavaly augusztus 20-án jártak közösen a városban, azonban akkor még nem volt lehetőség betérni ide – emlékszik vissza.

Az édesanyja Békés megyei születésű, „köröstarcsai lány”, a megyét szűkebb pátriájának tekinti és Gyula városától mindig is „oda volt”. Végül hozzáteszi, egyszer mindenképpen szeretne ide, az Almásy-kastélyba fellépőként visszatérni.

Forrás: Gyulai Almásy-Kastély Látogatóközpont facebook oldala

error: Content is protected !!