Sebestyén Márta koncertje Montenegróban

2012. május  8-án Sebestyén Márta, Andrejszki Judit, Havasréti Pál és a Sebő-együttes nagysikerű koncertet adtak Montenegróban. Az alábbi írás a helyi Pobjeda elnevezésű lapban megjelent cikk összefoglalója.

Sebestyén Márta egyike azon népdalénekeseknek a világon, akik hitelesen közvetítik számunkra a különböző kultúrák és az egyetemes sprituális örökség értékeit. Az ősi hangszerek és dallamok igazi őszinteséggel, elbővölő és inspiráló előadásmódban szólaltak meg a Montenegrói Nemzeti Színház falai között, képzeletbeli hidat emelve a nagyérdemű közönség és az évszázados európai kultúra között.

„A népzene mindennapi kenyerem. Nem tudnék élni e dallamok nélkül, ezek jelentik számomra a napi vitaminokat és energiát – annyira spirituálisak, erőteljesek és érzelemmel átitatottak.”

Ahogyan Sebestyén Márta megjegyezte, az utóbbi időben a fiatalok is elkezdtek érdeklődni gyökereik iránt, így a népzenén keresztül is egyre közelebb kerülnek kulturális identitásukhoz.

„Az EU-ban, de ez egész világon is érezteti hatását az a tendecia, amely az uniformitást preferálja. De amikor elveszítjük saját múltunkat, mi marad belőlünk? Úgy tűnik, a hétköznapi emberek egyre inkább felismerik azt, amit nemzetközi szinten még vonakodnak megérteni.”

„A kisebb nemzetek is igyekeznek megmutatni sokszínűségüket és kultúrájukat. Akármennyire is szegény egy ország, kultúrájában lehet igen gazdag – nagyon fontos, hogy ezt a gazdagságot ne veszítsük el. Az anyagi veszteségek idővel pótolhatók. Egy kultúra azonban nem állítható helyre, ha egyszer elveszett. A népzene is ezt az üzenetet közvetíti, és örülök, hogy része lehetek ennek a küldetésnek” – mondta Sebestyén Márta.

Forrás: Pobjeda (kattintson ide az eredeti cikkért)

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!