Bartók-koncert Sebestyén Mártával és Anzsela Tosevával Szófiában

Bartók Béla műveiből adott koncertet a Szófiai Magyar Intézetben Sebestyén Márta és Anzsela Toseva bolgár zongoraművész 2012. október 10-én.

Doncsev Toso, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója elmondta az MTI-nek: a közös koncert ötletét az adta, hogy a Kovács Gábor Gyűjtemény 84 válogatott darabjából A magyar festészet modernista törekvései a 20. század első felében címmel kiállítás nyílik a Bolgár Nemzeti Galériában október 11-én. A tárlaton olyan festők művei szerepelnek, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Csók István vagy Egry József.

Az intézet úgy gondolta, hogy a festménykiállítás előtt szóljon magyar zene, így elfogadta a meghívást Sebestyén Márta és Anzsela Toseva, aki 1989-ben Magyarországon a Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny győztese volt.
Toseva Bartók Béla román, bolgár és magyar népdalfeldolgozásait játsszotta, míg Sebestyén Márta az eredeti népdalokat énekelte el az október 10-i koncerten. Az igazgató megjegyezte, hogy Anzsela Toseva kiadója jelentette meg tavaly a Liszt Ferenc és Frédéric Chopin életéről és munkásságáról szóló kötetet.

Sebestyén Mártának még egy fellépése lesz Szófiában: október 11-én a Nemzeti Kultúrpalota egyik kamaratermében, a Studio 5-ben Nikolaj Ivanov etno dzsesszzenésszel román, bolgár, magyar népdalokat ad elő, míg a híres muzsikus dzsesszvariációkal kíséri. Igazi örömzenélés lesz – jegyezte meg Doncsev Toso.

MTI forrás alapján

[plulz_social_like]

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!