Sebestyén Márta elbűvölte a szabadkaiakat

Cseremisz népdalokat, gregorián énekeket és kurucnótákat is énekelt Sebestyén Márta magyar népdalénekes a szabadkai Városházán. A jótékonysági est teljes bevételét a Lurkóházakat működtető Poverello Alapítványnak ajánlották fel.

Sebestyén Márta háromnapos vendégszereplésre érkezett Vajdaságba. Topolyai és szabadkai szereplése után, ma Temeriben, a Zengő Délvidék elnevezésű rendezvényen vesz részt.

 A honfoglalástól a 48-as/49-es forradalomig és szabadságharcig, az őshazától a spanyol udvarig, népdalok, zsoltárok, udvari táncok, altatók, versek. A kor hangszerei: tárogató, pikoló, dob, ütőgardon, tambura. Sebestyén Márta a szabadkai Városháza dísztermében lépett fel kísérőivel, Andrejszki Judit orgona- és csembalóművésszel, valamint Szabó Zoltán dudással együtt. A népdalénekes elismerően szólt a vajdasági művészekről: „Rettentően örülök ennek a sok idevalósi tehetséges zenésznek, Csizmadia Annának. És mindenkinek, aki énekel és táncol.” A koncerten közreműködött a szabadkai Juhász zenekar. A közönséggel együtt énekelték el a Kossuth-nótát.

 A jótékonysági koncert teljes bevételét a Lurkóháznak ajánlották fel. Surján László, az Európai Parlament alelnöke felszólalásában a jótékonykodásról beszélt. Azt mondta, régen a család tagjai segítettek egymásnak, a szülők a gyerekeknek, a gyerekek a szülőknek. Mára azonban a világ bonyolultabb lett, az emberek pedig megfeledkeznek arról, hogy segítsenek egymásnak. Surján László: „Helyre kell állítani a jótékonyságot, meg kell találni a helyét a modern társadalomban. Ez nem valami elavult dolog. Világos keresztény üzenet: minden ember felelős minden emberért.”

Forrás: pannonrtv.com

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!