Szokolay Sándort ünnepelte Sopron

A Már csak a dal, már csak az segít című Szokolay-kórusmű is felcsendült a 82 éves Kossuth-díjas zeneszerzőt ünneplő hangversenyen vasárnap este. Sebestyén Márta csángó dallal örvendeztette meg a mestert. Felolvasták Orbán Viktor hozzá intézett levelét is.

Lelkes közönség töltötte meg a Pannonia M. Hotel Európa Termét: barátai, rajongói állva és nagy tapssal üdvözölték érkezésekor Szokolay Sándort, a kortárs zeneirodalom kimagasló egyéniségét.

szokolay_2013_web

Meghatotta a zeneszerzőt ez a szeretetteli fogadtatás, s könnyekkel a szemében élete legboldogabb percének nevezte az alkalmat. Mielőtt visszaült volna tolókocsijába, hozzátette: „azt is tudom, minden fentről adatik”.

„A szép zene az örökkévalóság előlege” – idézte Szokolay Sándor gondolatát Szekeres Kriszta műsorvezető, majd Fodor Tamás polgármester szólt a város nevében a komponistához. „Műveid mindig erőt, derűt és hitet adnak a hallgatóságnak. Sopron büszke rád, hogy két évtizede városunk polgára, majd díszpolgára lettél” – emelte ki.

Nagy László, a zeneünnep megálmodója meglepetéssel szolgált: felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök és felesége az est alkalmából Szokolay Sándorhoz írott levelét.

„Egész pályája során hirdette és tanította, hogy a talentum felelősség is egyben, amelyet eltékozolni nem szabad, hanem mindenkor az emberek és a haza szolgálatába kell állítani. Ön misszionárius papnak készült, és Isten áldotta tehetségén keresztül rálelt arra a hivatásra, amellyel nemzetének leginkább hasznára lehetett: a zene misszionáriusa lett” – állt többek között a zeneszerzőt köszöntő levélben.

Szokolay békéstarhosi iskolatársa, a 60 éves barátságra visszatekintő Sebestyénné Farkas Ilona, Mona néni vezette budapesti Hunyadi Véndiák Kórus – egyébiránt első soproni – fellépése nagy örömöt szerzett az ünnepeltnek és a hallgatóságnak.

Kodály- és Bárdos-kompozíciók mellett olyan Szokolay-műveket szólaltattak meg, mint a Zsoltározó, Áldjuk Isten nagy kegyelmét, Miatyánk, Már csak a dal, már csak az segít. Diószegi Györgyi énekművész és Nagy Márta zongoraművész vendégszereplése is igen nagy elismerésben részesült.

Az est fénypontja mégis Sebestyén Márta – Mona néni lánya – leheletfinom éneklése volt, aki moldvai csángó népdallal örvendeztette meg az elérzékenyülő Szokolay Sándort.

– Még a századik évemet is itt és így szeretném ünnepelni. Amit kaptam tőletek, azt elmondani nem lehet – köszönte meg élményét a zeneszerző az est közreműködőinek és a közönségnek.

Forrás: kisalfold.hu, Szerző: Gosztonyi Miklós

error: Content is protected !!