Sebestyén Márta és népzenész kollégái Helsinkiben

2014. március 12. 19:00h
Musiikkitalo / Sonore-sali (a Sibelius Akadémia szervezésében)
2014. március 13. 19:00h
Järvenpää-talo (a Magyar Kultúra Hete főünnepsége, nemzeti ünnepi koncert)

BI

Gödöllő kiállításSebestyén Mártát (UNESCO Artist for Peace) nem kell bemutatni. Azon kevés hazai előadóművész közé tartozik, akik változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviselik Magyarországon és világszerte, koncertjeiken életre keltve a Bartók és Kodály által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar népdalt.

Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: Az év énekesnője (1984), Liszt Ferenc-díj (1991), Kossuth-díj (1999), Prima Primissima-díj (2003), Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt (2005). Olaszországban a Diploma alla Varroera és a Chiciano Fellini-díjjal tüntették ki. Énekelt a több Oscar-díjat nyert Az angol beteg c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumában is.

Sebestyén Márta az alábbi zenészekkel lép fel: Havasréti Pál (nagybőgő), Soós András (hegedű), Hegedűs Luca (cimbalom) és Szabó Zoltán (duda).

Forrás: www.helsinki.balassiintezet.hu
Finn nyelvű híradás az eseménysorozatról (klikk!)

error: Content is protected !!