Világhírű népdalénekesünk Szabadhegyen mesélt

A számokkal mindig hadilábon állt, a PIN-kódokat dallamként jegyzi meg, azt fordítja számsorrá, mesélte többek mellett a Szabadhegyi Találkozásokon Sebestyén Márta népdalénekes.

gyorplusz2014

„El sem tudtam képzelni, hogy vannak olyan családok, ahol nem énekelnek” – emlékezett vissza Sebestyén Márta, akinek evidens volt, hogy a zene bűvöletében nő fel, hiszen édesanyja zenepedagógus, Kodály Zoltán egyik utolsó tanítványainak egyike. Nem tanult énekelni, de ami hatással volt rá, azt megjegyezte. Kodályt 80. születésnapján a háromszáz kis óvodás közül egyedül is köszöntötte, „megköszöntem Kodály bácsinak, hogy ilyen szép zenéket írt nekünk. Ha mindenki ilyen szépen énekli, mint te, akkor érdemes volt megírni – felelte a zenetudós”.

Sebestyén Márta édesapja világjáró közgazdász volt, nem sok lelki kapcsolata volt a zenével, a folklór viszont érdekelte. „Így amerre járt, mindenhonnan népzenét hozott, melyek egy nemzet gondolkodásának, erkölcsi világának eszenciái” – vélekedett a budapesti születésű énekesnő. Hogy micsoda kincs van a torkában, azt Sebő Ferenc, Kossuth-díjas énekes fedezte fel, akinek egy könyvtárban végigénekelt egy néprajzi gyűjtést. „Elkerekedett a szeme, nem gondolta volna, hogy ott a városban ilyet hallhat” – emlékezett vissza. Másnap az iskolatévében „indult” a karrierje, ekkor volt harmadik osztályos gimnazista. Az utolsó évet már nehezen tudta végigjárni az iskolában, társai egyébként mindig különcnek gondolták: „milyen gyerek az, aki gregoriánokat hallgat?”

Sebestyén Márta mesélt arról is, hogy rendszeresen járt Erdélybe népdalokat gyűjteni az 1970-es évek elejétől, többnyire táncos kollégáival, hogy ne csak szalagról hallják, az eredeti közegben is tanulmányozhassák a dalokat. Kallós Zoli bácsi ajánlásával megnyíltak az ajtók és a szívek, életre szóló örökséget kapott az ottani emberektől.

Szó esett a ’80-as évek korszakalkotó rockoperájáról, az István a királyról is, melyben ő volt Réka hangja, az arcával viszont nem szerepelhetett.

Sebestyén Márta huszonöt évig a Muzsikás együttessel énekelt, rengeteg CD-n hallható a hangja, számos tengeren túli lemezboltokban is kapható. Így szeretett bele Az angol beteg rendezője a Magyarszováton tanult Szerelem, szerelem című dalába, s kapta meg többek között a legjobb filmzenéért járó Oscar-díjat. A drámában a magyar énekesnő ezen kívül egy fájdalmasan gyönyörű felvidéki népdalt, angol fordításban a Cathrin’s lullabyt is énekli. Egy másik világhírű kapcsolata a francia Deep Forest együttessel volt, az együttes két tagja egy időben, csak egyikük Párizsban, másikuk pedig Londonban hallgatta meg Márta dalát, mindketten felfigyeltek rá, a lemezért Grammy-díjat kaptak. A Marta’s Songot több dj is feldolgozta minden földrészen, „nagyot nőttem ezzel a fiaim szemében” – tette hozzá humorosan a népdalénekes, aki minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet. Sebestyén Márta bejárta az egész világot az országot képviselve, énekelt a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodó előtt is, 2010-ben első magyar művészként pedig Unesco-díjat kapott a kultúrák közti párbeszédért és a béke közvetítéséért.

Forrás: gyorplusz.hu, írta: Zoljánszky Alexandra, fotó: Marcali Gábor

error: Content is protected !!