Rendhagyó ünnepi koncert Gyulán

Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és a Sebő-együttes műsora a a népzene rusztikusságát ötvözte a régizene örömteliségével

RégizeneKülönleges koncerttel lepte meg a napközbeni esős idő ellenére is szép számmal jelen lévő közönséget augusztus 20-án a tószínpadon Sebestyén Márta népdalénekes, Andrejszki Judit barokkénekes és a Sebő-együttes. A rendhagyó koncert számos meglepetést is tartogatott.

Az államalapítás ünnepén lévő műsorok mindig meghatározók egy város életében, Gyula pedig évek óta mindig változatos, minőségi és méltó programmal rukkol elő. Így volt ez csütörtök este is, miután Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának ünnepi köszöntője és az est koronájának számító ünnepi tűzijáték között a város kiváló és egyben rendhagyó koncerttel tisztelgett lakosai előtt.

Sebestyén Márta és a – többnyire – szintén népzenét játszó Sebő-együttes neve mára szinte már egybeforrt, közös munkájuk pályájuk kezdetében gyökerezik, a Kossuth-díjas népdalénekesnő és a barokkénekesnő Andrejszki Judit rendhagyó zenei találkozása azonban annál különlegesebb, de az is öt-hat éves már. Közös műsorukat néhány éve a gyulaiak is élvezhették, de azt talán kevesen tudják, hogy a két hölgy a zenészikon Kovács Ákos noszogatására állt össze közös formációvá.

A Sebő-együttest, Sebestyén Mártát és Andrejszki Juditot azonban mégis nehezen tudtuk volna elképzelni közös színpadon. A koncert kezdetekor felcsendülő első két dallal mindjárt Sebő Ferenc régi mesterének, a tekerőlantját is készítő Bársony Mihály emlékének áldoztak, aki most lenne 100 éves, így az első tapsot máris neki adta a közönség. Ezt követően a szintén hangszerhez ült Sebestyén Márta köszöntötte a lelátón ülőket „ezen a kicsit hűvösre sikeredett, de szíveket megdobogtató ünnepen”.

Műsoruk folytatásában olyan összeállítás volt hallható, amelyben a kora közékor legrégebbi zenei hagyományai érvényesültek. A Tengernek csillaga, Isten édesanyja címet viselő gregorián Mária-éneket követően egy épp az alkalomhoz kívánkozó Szent István-dicséret következett, majd egy Zsigmond korabeli töredéket is előadtak.

Az eleinte kissé talán csodálkozó nagyérdemű hamar ráhangolódott a különös zenei világra, hiszen ők nemcsak ragyogó módon társították össze a népzene rusztikus voltát, hús-vér előadásmódját a régizene nem kevésbé vérbő és örömteli dalaival, hanem „emberközelivé” is sikerült hozniuk, vagyis a mai közönség számára is élvezhető formában, személyes kommentárokkal, közvetlen stílusban tudták azokat tálalni. Hiszen ahogyan ők is vallják, ezek a ma már meglehetősen különbözőnek tűnő zenék valójában egy tőről fakadnak. A régi zenék maradványai a mai népzenébe szívódtak fel, és ebből lehet visszakövetkeztetni a két stílus közös előadásmódjára. Koncertjük így akár egy zenetörténeti gyorstalpalóként is felfogható volt, hiszen abszolút élvezhető és élhető, a mostani szituációkban is teljes mondanivalóval rendelkező dalok fűzére volt hallható, ők pedig kellő természetességgel adták meg a befogadást megkönnyítő pár információt.

Sebestyén Márta igazi kulturális nagykövete hazánknak, hisz a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Andrejszki Judit pedig a maga műfajában ismert és több rangos díjjal elismert művész. Régizene szakon végzett Lengyelországban, barokkénekes, orgonista és csembalóművész, a Musica Profana és Corvina Consort tagja. A Sebő Ferenc által vezetett Sebő-együttes a népzene és az énekelt versek ismert képviselői, akik nemcsak elindították, de több mint négy évtizede életben tartják a népzene és táncházmozgalom létét, kultúrájának öröklődését. Az augusztus 20-án tartott gyulai koncertjük azonban nem csak a műfaj kedvelői számára volt emlékezetes.

Forrás: gyulaihirlap.hu

error: Content is protected !!